Aanplant
Het succesvol aanplanten van een geschikte boomsoort op een specifieke locatie vereist enige expertise. Verschillende omgevingsfactoren, zoals grondsoort, waterhuishouding, zonuren, groeiruimte en luchtvervuiling, beïnvloeden de groei van een aangeplante boom. Niet elke boom gedijt even goed op elke plek.
Bij aanplant is het cruciaal om goedgekeurd plantmateriaal te gebruiken. Plantgoed kan vóór aanplant al gebreken vertonen die het succes sterk verminderen. Daarom is het van essentieel belang geschikt plantmateriaal te selecteren voor elk project, waarvoor onze European Tree Workers zijn opgeleid.
Het aanplanten zelf moet ook op de juiste manier gebeuren, met aandacht voor aspecten zoals een ruim plantgat, de juiste plantdiepte, voldoende organisch materiaal in de plantput en deugdelijke verankering met boompalen.
Zowel voor grootschalige als kleinschalige aanplantprojecten kunt u bij ons terecht.
Standplaatsverbetering
Gedurende het lange leven van een boom zijn er gezonde en minder gezonde perioden, beïnvloed door weersomstandigheden, storm- en vorstschade, of parasitaire aantastingen zoals bladetende kevers.
Echter, een vaak onderschatte factor die de gezondheid van de boom beïnvloedt, is de bodem. Een gezonde boom begint bij een gezonde bodem. Veel secundaire aantastingen, zoals houtkevers en schimmels, krijgen alleen kans op bomen die al in verminderde conditie verkeren, vaak door slechte bodemkwaliteit.
Veelvoorkomende bodemproblemen zijn een gebrek aan organisch materiaal en bodemverdichting. Verdichting kan optreden door werkzaamheden met zware machines of geparkeerde auto’s onder bomen. Een tekort aan organisch materiaal ontstaat doordat blad- en houtmateriaal jaarlijks wordt opgeruimd en afgevoerd.
Deze gebreken bemoeilijken de beworteling, verstoren de waterhuishouding en leiden tot een tekort aan voedingsstoffen, met als gevolg verminderde vitaliteit van de boom. Het is belangrijk om bij aanplant al naar de toekomst te kijken om deze problemen te voorkomen. Als er standplaatsproblemen worden geconstateerd bij een bestaande boom, is het vaak nog niet te laat.
Bodemverdichting kan worden verholpen met de techniek genaamd ‘ploffen’, waarbij lucht onder hoge druk in de bodem wordt geïnjecteerd om verdichte lagen te doorbreken. Organisch materiaal wordt toegevoegd om het bodemleven te stimuleren, wat op zijn beurt voeding aan de boom geeft.
Het is echter van belang om bij het verbeteren van de standplaats rekening te houden met de toekomst, mogelijk de ruimtelijke inrichting aan te passen of zelfs een boombeschermingszone aan te leggen.